El jardin de mi niñez

El jardin de mi niñez

fair pinhole camera pictures
pinhole camara

Deze beelden zijn gemaakt met een Pinhole* camera.

*A pinhole camera is a simple camera without a lens but with a tiny aperture (the so-called pinhole) – effectively a light-proof box with a small hole in one side. Light from a scene passes through the aperture and projects an inverted image on the opposite side of the box, which is known as the camera obscura effect.

De titel van dit werk – el jardín de mi niñez – betekent letterlijk “de tuin van mijn jeugd”.
Deze naam heb ik gekozen omdat zowel het proces als het resultaat me met nostalgie en liefde aan mijn kindertijd thuis deden denken…en ook aan de tuin die we daar hadden. De tuin, waar ik zoveel met mijn kleine poppetjes tussen het gras en de planten heb gespeeld. Want ik gebruikte hem niet zozeer om in rond te springen en te crossen, maar wel om erin te verdwalen tussen de beestjes en er eindeloos veel verhalen te verzinnen.

Ik moet bekennen dat, terwijl ik deze beelden ontwikkelde in de donkere kamer en ik ze beetje bij beetje tevoorschijn zag komen, ik er onmiddellijk verliefd op werd. Elk beeld bleek op een of andere manier iets magisch te bezitten waar ikzelf niet verantwoordelijk voor was, ook al had ik deze foto’s wel zelf genomen. Deze foto's zijn, net als alle andere, het resultaat van een bepaalde hoeveelheid licht en tijd, maar deze hebben ook hier en daar een penceelstreek die de wind heeft aangebracht ;)

Uiteindelijk heb ik deze serie één keer tentoongesteld, in de vorm van een installatie. In een volledig donkergemaakte kamer heb ik elke foto in een bloempot “geplant” (want het was net ook een bloempot die ik gebruikt heb om de pinholecamera te fabriceren waarmee ik de beelden had gemaakt) en vanuit elke bloempot scheen er een klein lichtje naar boven op de foto. Aan de ingang van deze donkere kamer hing ik een bordje met een zin uit een liedje die me steeds weer met nostalgie aan het huis uit mijn kindertijd doet denken.

"...me gusta regresarme del olvido para acordarme en sueños de mi casa, del chico que jugaba a la pelota, del 49585..." Fito Paez.

a lot of pinhole camera pictures

el gato/de kat

Las flores/De bloemen

Señor árbol/ Menneer de Boom

Sombrilla/Parasol

Las tres bailarinas/De drie danseressen

Dia soleado/ Zonnige dag

La raiz/De wortel

Mi bosque/Mijn bos

La luna/De maan

Revoloteando/ Aan het rondvliegen