Obdulia

Obdulia (contacto juni 2014)

Mijn tentoonstelling in juni 2014 in het Museo Santo Domingo de Cusco droeg de naam "Contacto", maar om verwarring met mijn contactpagina te vermijden, en ook omdat ik niet goed ben in het geven van namen aan mijn werk (want de naam die ik mijn werk toen gaf vind ik niet goed meer), heb ik besloten om dit werk de naam van mijn oma te geven, want dit werk is opgedragen aan haar.

Deze tentoonstelling bestond uit een installatie met fotografische elementen waarbij ik het moment opnieuw tot leven bracht waarop mijn oma stierf. Een moment die ik niet heb kunnen beleven omdat ik zelf niet aanwezig was. Met dit werk wou ik een moment tussen haar en mezelf tot leven roepen waarin afscheid kon nemen van haar en zo ook iets meer innerlijke rust kreeg.

1.HET FIGUURTJE

Dit kleine figuurtje is het begin van alles. Enkele jaren na de dood van mijn oma, zag ik het in een droom. Het is een figuurtje dat ik van mijn oma gekregen heb toen ik nog een kind was.

Toen ik dit figuurtje in mijn dromen zag, kwam er een golf van herinneringen over mij die zo scherp en zo gedetailleerd waren dat ze tegelijkertijd heimwee, verdriet liefde en geluk in mij terugbrachten...

2.DE FOTO'S

Na deze droom dacht ik veel aan mijn oma. Ik voelde haar heel de tijd dichtbij, ik voelde haar aanwezigheid in het zachte winterlicht. En hieruit vloeiden de foto's; zachte, breekbaar...

 

3. DE SLAAPKAMER

Ik had een gezellig plekje nodig voor mijn figuurtje en mijn foto's, daarom maakte ik een slaapkamer, en creëerde ik een intieme ruimte waar we op onze manier afscheid konden nemen.